Zpět do obchodu

Registrace

Jak ušetřit za vytápění domu? Průvodce chytrými funkcemi systémů Evohome

K pořízení chytrého vytápění většinu lidí motivuje úspora energií. A není divu. Pokud systém správně vyberete a nastavíte, můžete ušetřit až 30 % energií za vytápění. Zjistěte, jaké chytré funkce nabízí produkty Honeywell Evohome a jak z nich vytěžit maximum pro váš komfort a úspory.  

Co je to chytré vytápění

Regulace vytápění v domácnostech i komerčních objektech prošla v posledních letech velmi dynamickým vývojem. Cílem moderní regulace topení je zejména snížení energetické náročnosti vytápění, což přináší významné ekonomické i ekologické benefity. Inteligentní funkce navíc zvyšují komfort bydlení.

Systémy pro chytrou regulaci topení Honeywell Evohome jsou velice variabilní a jsou kompatibilní se všemi druhy lokálního vytápění, ať už podlahového, radiátorového nebo kombinovaného. Využití najdou v rodinných domech, bytech a menších komerčních nemovitostech s kotlem na plyn, elektřinu či tuhá paliva, ale také samozřejmě s tepelným čerpadlem nebo fotovoltaikou.

Komponenty chytrého vytápění Honeywell Evohome si můžete zvolit a nakombinovat na míru podle typu vytápění, velikosti nemovitosti a vašich preferencí, anebo si můžete vybrat některou z cenově zvýhodněných sad.

Klíčové funkce chytrého topení  

Na rozdíl od běžných pokojových termostatů disponují systémy chytrého vytápění Honeywell Evohome těmito funkcemi:

  • Možnost naprogramování časového rozvrhu vytápění pro každý den v týdnu vám ušetří spoustu peněz i starostí. Na regulaci teploty nemusíte vůbec myslet. Byt či dům bude mít vždy ideální teplotu podle vašeho denního programu a preferencí.
  • Díky možnosti nastavení teplotních zón regulujete teplotu v každé místnosti zvlášť. Zónová regulace topení je pro dosažení úspor a tepelného komfortu nejdůležitější.
  • Ovládání topení přes aplikaci v mobilu zajišťuje maximální flexibilitu vytápění. Pokud se například vracíte domů dřív, stačí v aplikaci na pár kliků vytápění zapnout, abyste se vrátili do příjemně vyhřátého domova.
  • K chytrému vytápění můžete navíc připojit různá čidla, která monitorují například otevření okna nebo přítomnost osob v místnosti.

S chytrým topením šetříte finance i planetu

Příklad nastavení chytrého vytápění

Běžná rodina (pracující rodiče a děti) potřebuje v domácnosti příjemnou teplotu ráno a večer; v noci a přes den lze teplotu snížit (v noci s výjimkou ložnice a dětských pokojů). Rodinný dům lze rozdělit například do 6 teplotních zón:

  1. Koupelna a WC
  2. Obývací pokoj a jídelna
  3. Kuchyň
  4. Ložnice
  5. Dětské pokoje
  6. Technická místnost, chodby a schodiště

Systémy Honeywell Evohome umožňují nastavení až 12 zón pro velké domy. Pracovní den lze pak rozdělit do potřebného počtu časových oken, např.:

  1. Ráno (6:00 – 8:00)
  2. Den (8:00 – 15:00)
  3. Večer (15:00 – 22:00)
  4. Noc (22:00 – 6:00)

Při nastavování časového rozvrhu je nutné vzít v potaz, že topení se nějakou dobu zahřívá a také chladne. Proto pokud vstáváte v 6:30, je vhodné zvyšovat teplotu již od 6:00, naopak pokud chodíte spát ve 23:00, můžete teplotu snížit již ve 22:00.

Před naprogramováním pokojového termostatu si vytvořte tabulku s požadovanými teplotami. Příklad časového a zónového nastavení teplot:

 

Koupelna a WC

Obývací pokoj a jídelna

Kuchyň

Ložnice

Dětské pokoje

Technická místnost a chodby

Ráno

24 °C

20 °C

19 °C

20 °C

22 °C

18 °C

Den

18 °C

18 °C

18 °C

17 °C

17 °C

17 °C

Večer

24 °C

22 °C

19 °C

20 °C

22 °C

18 °C

Noc

17 °C

17 °C

17 °C

18 °C

19 °C

17 °C

Poté už jen stačí požadované údaje zadat do řídicí jednotky – na dotykovém displeji to zvládnete hravě a během chvilky.

A jak vám toto nastavení pomůže ušetřit? Pokud snížíte teplotu o jediný stupeň, ušetříte až 6 % nákladů za vytápění. Kombinace zónové a časové regulace topného systému přitom snižuje průměrnou teplotu až o 3 stupně při zachování stejného, či dokonce dosažení vyššího tepelného komfortu. 18 % nákladů za celou topnou sezónu představuje pro běžný rodinný dům dle typu vytápění 4-8 tisíc korun. Investice do chytrého vytápění se vám tedy vrátí za 1-3 roky.

Režim víkend a režim dovolená

Teplota se s chytrým vytápěním reguluje zcela automaticky. Systémy Honeywell Evohome však samozřejmě počítají s tím, že může dojít ke změně vašeho režimu. K tomu jsou určeny speciální režimy a také možnost jejich úpravy na pár kliků.

Podobně jako pracovní dny si můžete nastavit i časový a zónový režim pro váš běžný víkendový den. Tento režim lze jednoduše spustit i během svátků, nemoci apod.

Režim dovolená pak na pár kliků nastaví temperování celé domácnosti nebo konkrétních pokojů na vámi požadovanou teplotu. Ještě před návratem z dovolené jednoduše režim vypněte, abyste se vrátili do vytopené domácnosti.

Změna nastavení teploty na pár kliků

Samozřejmě se může také stát, že vám aktuální teplota z nějakého důvodu nevyhovuje. Systémy Honeywell Evohome disponují jak řídicí jednotkou s dotykovým displejem, tak i mobilní aplikací. Teplotu tak můžete kdykoliv snadno upravit přímo v domácnosti i vzdáleně přes mobil nebo tablet díky připojení na WiFi.

Praktické tipy pro úsporné vytápění

Abyste dosáhli co nejvyšších úspor, nespokojte se s prvním nastavením smart termostatu. Hlídejte, zda vám teplota v jednotlivých místnostech v průběhu dne vyhovuje a zda by někde šlo ještě „ubrat“, případně časový režim vhodně posunout nebo i zkrátit.

Sledujte statistiky vytápění v mobilní aplikaci, které vám poskytnou cenná data. Bezdrátové WiFi termostaty Evohome také umí upravovat teplotu v interiéru na základě aktuálního počasí, případně i na základě přítomnosti osob v místnosti či otevření okna. Také disponují samoučící funkcí, díky které dokáží na základě běžného režimu vytápění optimalizovat provoz topné soustavy anebo například zohlednit čas potřebný na zahřátí a následné chladnutí topení (v případě podlahového vytápění). Všechny tyto chytré funkce vám přinesou další nemalé úspory.

Systém zkoušejte a experimentujte s nastavením i smart funkcemi, abyste postupně dosáhli požadovaný tepelný komfort při optimálních nákladech.

 

Prozkoumat nabídku cenově výhodných sad Honeywell Evohome

Zpět do obchodu