Zpět do obchodu

Registrace

Jak vybrat a správně nastavit prostorový termostat

Hledáte způsob, jak vytápět vaši domácnost efektivněji a ušetřit za energie? V tom případě je nejdůležitějším krokem výběr správného termostatu, který vám může snížit náklady za vytápění až o 30 %. A to při zachování stejného tepelného komfortu.

Typy pokojových termostatů

Na trhu existuje celá řada pokojových termostatů, od jednoduchých manuálních až po sofistikované smart systémy. Čím propracovanější systém je, tím vyšší úspory a komfort vám přinese. Jaké jsou mezi jednotlivými typy termostatů rozdíly?

Mechanické termostaty

Ovládají se pomocí kolečka, na kterém si zvolíte požadovanou teplotu. Termostat poté měří teplotu v místnosti a podle toho upravuje výkon topné soustavy tak, aby bylo dosaženo požadované teploty. Jsou nejlevnější, ale zároveň nejméně efektivní, jelikož je musíte nastavovat ručně, na což v průběhu dne většina lidí zapomíná.

Digitální termostaty

Disponují displejem, na němž vidíte aktuální teplotu, vámi nastavenou teplotu a další informace. Ovládají se kolečkem, tlačítky nebo dotykovým displejem.

Digitální termostaty s časovým nastavením

Lze je naprogramovat podle vašeho denního rozvrhu. To znamená, že si určíte požadovanou teplotu pro každou denní dobu a den v týdnu zvlášť a termostat již nemusíte obsluhovat. Regulace teploty totiž probíhá automaticky. V případě potřeby je samozřejmě možné manuálně upravit přednastavenou teplotu.

Termostaty se zónovou regulací

Ovládají teplotu v každé zóně neboli místnosti zvlášť. Díky tomu získáte optimální tepelný komfort v celé domácnosti, a navíc snížíte průměrnou teplotu až o 2 °C.

Bezdrátové pokojové termostaty

Na rozdíl od drátových pokojových termostatů komunikují se zdrojem tepla prostřednictvím WiFi, díky čemuž jejich instalace nevyžaduje žádné stavební zásahy.

Chytré termostaty

Představují nejpokročilejší systém regulace vytápění v domácnostech. Zpravidla disponují časovým programem i zónovou regulací. Chytré termostaty lze ovládat pomocí displeje, ale také na dálku prostřednictvím mobilní aplikace, internetu nebo smart home. V aplikaci navíc uvidíte různé statistiky, které můžete využít pro ještě lepší optimalizaci vytápění.

Dle konkrétního modelu disponují smart termostaty i různými chytrými funkcemi pro ještě vyšší úspory – např. detekcí otevření okna nebo přítomnosti osob v domácnosti, některé modely umí zohlednit i předpověď počasí apod. Chytré pokojové termostaty vyrábí značka Honeywell.

Chytrý termostat Honeywell s přehledným dotykovým displejem

Chytrý termostat Honeywell s přehledným dotykovým displejem

Jak nastavit termostat

Obecná poučka říká, že snížením teploty v místnosti o pouhý 1 °C ušetříte za vytápění až 6 %. Správným naprogramováním termostatu přitom snížíte průměrnou pokojovou teplotu o zhruba 3-4 °C. Proto je kromě výběru klíčové i to, jak nastavíte pokojový termostat.

Zónové nastavení termostatu

Jedním z největších „žroutů energií“ je vytápění celé domácnosti na stejnou teplotu. V každé místnosti je přitom ideální pokojová teplota rozdílná. S příjemnou teplotou zhruba 21 °C si vystačíte v obýváku. V kuchyni a pracovně zvolte teplotu 18 °C, v ložnici pak 16 °C. Naopak vyšší teplota kolem 23 °C se doporučuje v koupelně. Schodiště, chodby a technickou místnost stačí temperovat na 15 °C.

Pro zdravý spánek je důležitá teplota v ložnici, která by měla být kolem 16 °C

Pro zdravý spánek je důležitá teplota v ložnici, která by měla být kolem 16 °C

Časové nastavení termostatu

Teplotu je ovšem potřeba regulovat i v průběhu dne. Výše uvedené teploty stačí udržovat v době, kdy jste doma, tedy ráno a večer. Typicky se přes den v domácnostech nikdo nenachází, a proto můžete snížit plošně teplotu až o 3 °C.

V noci můžete opět snížit teplotu o 3 °C, ovšem s výjimkou ložnice. Na termostatech s časovým nastavením si samozřejmě můžete určit i speciální víkendový režim vytápění.

A co dělat, když odjíždíte třeba na dovolenou? Topení nevypínejte zcela, ale snižte teplotu v celé domácnosti na cca 16 °C. Tím zabráníte vzniku vlhkosti a plísní, a navíc temperování je mnohdy energeticky efektivnější, než znovu vytápět „promrzlý“ dům.  

Hystereze termostatu  

Kromě toho je potřeba nastavit tzv. hysterezi termostatu, tj. rozdíl mezi požadovanou a skutečnou teplotou. Tato hodnota udává, o kolik stupňů musí pokojová teplota klesnout, aby se termostat znova sepnul. Doporučuje se nastavit teplotní hysterezi v rozsahu 0,5-1 °C. Nižší hodnota by mohla vést k příliš častému spínání a vypínání kotle, vyšší by už naopak měla negativní vliv na tepelnou pohodu.

Topte i vy chytře, levně a efektivně. Volbou vhodného termostatu a jeho správným nastavením můžete ušetřit nemalé finance.

Vybrat vhodný termostat pro chytré vytápění

Zpět do obchodu