Zpět do obchodu

Registrace

Jak ušetřit v domácnosti za vytápění? Objevte výhody chytrých pokojových termostatů

Hledáte způsoby, jak ušetřit za energie, aniž byste se museli vzdát pohodlí? Nejvyšší položkou na účtech domácností je tradičně vytápění. S chytrými termostaty dosáhnete vysokých úspor energií při optimálním tepelném komfortu. Zjistěte, jak je to možné.

Co je to chytré topení

Chytré vytápění je v dnešní době již nedílnou součástí moderních domácností. Je totiž velice efektivní, úsporné a ekologické, a navíc disponuje uživatelsky přívětivým ovládáním.

Mezi základní komponenty chytrého vytápění patří řídicí jednotka (termostat), která má obvykle přehledný dotykový displej, snímače teploty a reléová jednotka, která řídí váš kotel. Na termostatu si jednoduše nastavíte požadovanou teplotu pro každou denní dobu a každou místnost zvlášť.

Na základě dat z teplotních čidel poté software vyhodnocuje, zda je potřeba výkon topení zvýšit, nebo naopak snížit, a automaticky tak optimalizuje provoz topné soustavy. V případě potřeby je pak možné přednastavené teploty kdykoliv jednoduše změnit na prostorovém termostatu nebo v mobilní aplikaci.

Software chytrých termostatů disponuje i dalšími funkcemi, které pomáhají provoz vytápění optimalizovat. Vyhodnocuje například aktuální venkovní počasí, přítomnost osob v místnosti, otevření oken, některé smart termostaty mají i funkci samoučení. Jednotlivé funkce termostatů se liší v závislosti na konkrétním modelu.

Topení je obvykle nejvyšší položkou na účtech za energie

Jak vám chytrý termostat pomůže ušetřit za topení

Jak jsme již zmínili, chytrý termostat funguje automaticky na základě zónové a časové regulace topení v rodinném domě. V případě vytápění se plýtvá energiemi zejména z důvodu zbytečného přetápění, tedy vytápění místností, kde se právě nenacházíte, případně vytápění na vyšší teplotu, než je nutné.

Většina lidí jednoduše nemyslí na to, aby neustále ručně vypínali a zapínali topení, což je celkem pochopitelné. Rozdíl v teplotě pouhý 1 °C ale představuje úsporu za energie až 5 %.  

Kromě toho chytré vytápění disponuje mobilními aplikacemi, prostřednictvím kterých lze topení ovládat i na dálku. Díky tomu můžete například snížit teplotu v domácnosti v případě pozdního příchodu domů. Aplikace navíc sbírají a analyzují data a poskytnou vám tak přehledné statistiky, díky kterým budete vždy přesně vědět, jaká je vaše aktuální spotřeba a kde můžete ještě ušetřit.

Dle dostupných statistik a případových studií se úspory energií s chytrým vytápěním pohybují okolo 30 %. Pokud tedy například za jednu topnou sezónu utratíte za vytápění 60.000 Kč, roční úspora bude činit 18.000 Kč. Cena za kompletní sadu chytrého vytápění včetně příslušenství pro středně velký dům se přitom pohybuje okolo 20-25.000 Kč. Návratnost této investice je tedy 1-2 roky.  

Chytrá regulace topení pro všechny typy topných soustav

Systémy chytrého vytápění jsou vhodné pro téměř všechny typy topných soustav.

  • Lokální podlahové vytápění: Pokud máte vlastní kotel, tepelné čerpadlo nebo solární panely, k základním komponentům chytrého vytápění budete potřebovat ještě zónový podlahový regulátor, externí anténu a termoelektrické servopohony.
  • Radiátorové vytápění: Na radiátory můžete instalovat chytré termostatické hlavice, a to dokonce i v případě dálkového vytápění. Chytré termostatické hlavice totiž ovládají přímo topná tělesa, nikoliv kotel.

Smart pokojové termostaty a chytré termohlavice na topení lze i kombinovat. Kromě typu topné soustavy zohledněte při výběru i velikost domu. Aby bylo vytápění co nejefektivnější, zvolte počet zón odpovídající počtu místností v domě. Některé systémy umožňují nastavit až 12 nezávislých teplotních zón, což je postačující i pro velké 3-patrové rodinné domy s podlahovou plochou kolem 200 m2.

Mějte teplotu v domácnosti pod kontrolou

Bezdrátový wifi termostat: smart řešení pro vaši chytrou domácnost

Nároky lidí na bydlení jsou čím dál vyšší, a nejde pouze o finanční náklady na vytápění. Moderní domácnosti požadují komfort, velmi významným kritériem je také udržitelnost bydlení. Díky nízké spotřebě energií snížíte s chytrým vytápěním i uhlíkovou stopu vaší domácnosti. Přitom ale budete mít vždy a v každé místnosti optimální teplotu přesně podle vašich požadavků.

Už nikdy se po náročném dni v práci nevrátíte do chladného obýváku, ani se nebudete v noci budit v přetopené ložnici. Kromě mobilní aplikace umožňují mnohé systémy ovládání topení pomocí hlasových asistentů nebo aplikace vaší smart domácnosti.

Mějte i vy pod kontrolou teplotu v domácnosti a spotřebu energií a topte chytře se smart vytápěním

Vybrat sadu chytrého vytápění

Zpět do obchodu